Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Βάλιας Σεμερτζίδης, Συνεδρίαση αυτοδιοίκησης στα Άγραφα


Σχέδιο Μαθήματος (Γ΄ Γυμνασίου και Λύκειο) για 2-3 δ.ώ. στην αίθουσα Η/Υ 
βασισμένο στις μεθόδους των 6 Thinking Hats και Artful Thinking
λευκό καπέλο σκέψης + μοτίβο παρατήρησης-περιγραφής


Βάλιας Σεμερτζίδης, Συνεδρίαση αυτοδιοίκησης στα Άγραφα, 1944-55, Λαδοτέμπερα, 160cm x 240 cm


1.  Δείχνουμε το έργο στην ολομέλεια και δίνουμε 2-3΄ λεπτά παρατήρησης.
2.  Ζητούμε από τους μαθητές να παρατηρήσουν προσεκτικά το έργο και να εντοπίσουν τα πιθανά υποθέματα-ενότητές του. Χωρίς διάθεση σχολιασμού και αξιολόγησης των απόψεών τους, ζητούμε να εντοπίσουν τρία μέρη-θεματικές ενότητες (αλλιώς τους διευκολύνουμε).
3.  Οι μαθητές χωρίζονται σε ισάριθμες ομάδες και και τους ζητούμε να καταγράψουν- περιγράψουν κατά ομάδες μόνον ό,τι βλέπουν στη δική τους ενότητα, χωρίς να εκφράζουν τις ιδέες τους, τις απόψεις ή τις ερμηνείες τους (για το θέμα, τη σημασία, το μήνυμα, το ύφος ή την αξία του έργου).
  • Τους δίνεται η οδηγία να διατυπώσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν από το έργο α) ως προς το περιεχόμενο της θεματικής τους ενότητας και β) ως προς τη σχέση της με το σύνολο του έργου.
  • Στο πλαίσιο της ομάδας τους καταγράφονται όλες οι απόψεις σε post-it και επικολούνται στο χαρτί μέτρου της ομάδας. Αποφεύγουν τον σχολιασμό και την τεκμηρίωση των απόψεών τους.
  •  Για να διευκολύνουμε (αν «κολλήσουν») τους ζητάμε να προσέξουν: τοπίο, χρόνο, αριθμό των προσώπων, φύλο, ηλικία, ρούχα, σωματότυπο, παρουσιαστικό, εκφράσεις, κατάσταση, σχέσεις, χειρονομίες, στάση σώματος, αντικείμενα κλπ.
  • Πριν παρουσιάσουν στην ολομέλεια τα ευρήματά τους, συζητάνε τι τους δυσκόλεψε και ποια σημεία ενδεχομένως μένουν αναπάντητα, για να τα συμπληρώσουν.

4.  Στην ολομέλεια παρουσιάζονται οι ομαδικές παρατηρήσεις και γίνεται συζήτηση για το σύνολο του έργου.  
5.  Με καταιγισμό ιδεών αναζητάμε έναν τίτλο που να μην ξεπερνά το επίπεδο των περιγραφικών τους στοιχείων.
6.  Ανακοινώνουμε το όνομα του ζωγράφου, τον τίτλο του έργου, την εποχή που το φιλοτέχνησε. Σε 4 καινούριες ομάδες ζητάμε να βρούνε στοιχεία (μέσα από μηχανές αναζήτησης ή δοσμένη δικτυογραφία και βιβλία: α) για τη ζωή του Βάλια Σεμερτζίδη, β) για το συνολικό του έργο και ιδιαίτερα για τη: Συνεδρίαση αυτοδιοίκησης στα Άγραφα, λαδοτέμπερα, 160cm x 240 cm, γ) για την ιστορική περίοδο που φιλοτεχνήθηκε το έργο (1944-55), δ) για την κριτική και την αποδοχή ή μη του έργου του από την εποχή του μέχρι τις μέρες μας.
7.  Οι μαθητές αναζητούν τα ευρήματά τους, τα συζητάνε και προετοιμάζουν την παρουσίασή τους στην ολομέλεια για 3΄ κάθε ομάδα.
8.  Ως 3η δραστηριότητα σε ολομέλεια τους ζητείται να προσεγγίσουν αισθητικά το έργο. Συγκεκριμένα: α) Να προσέξουν τα χρώματα, τις γραμμές, τα σχήματα, τους όγκους στο σύνολο του έργου όσο και στις μικρότερες ενότητες (λχ. σώματα, πρόσωπα) και β) Πώς συμβάλλουν (λειτουργούν) αυτά στη συνολική διάρθρωση του έργου;
9.  Αν υπάρχει διάθεση, το μάθημα μπορεί να εμπλουτιστεί με παράλληλα κείμενα από τη λογοτεχνία, ιστορία, μουσική, θέατρο, κινηματογραφικά ντοκουμένα της εποχής.

Δυστυχώς ο ρόλος του άσπρου καπέλου σταματά εδώ, χωρίς να προχωρήσει στα επόμενα και πιο ενδιαφέροντα βήματα τόσο της μεθόδου των καπέλων σκέψης όσο και της αξιοποίησης της τέχνης. Εκτός και αν κάνω λάθος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: