Σάββατο, 19 Απριλίου 2008

Σοφοκλέους Αντιγόνη

Μεγάλη Δευτέρα 21 Απριλίου, 9 μμ., στο Δημοτικό θέατρο ΑΝΕΤΟΝ (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310 869869). Είσοδος ελεύθερη.

Θεσσαλονικείς μην χάσετε τη θεατρική παράσταση Σοφοκλέους Αντιγόνη. Είναι μια παράσταση-σταθμός, βασισμένη στην αρχαία μετρική. Θα σας μείνει αξέχαστη, διότι ανάλογες απόπειρες είναι εντελώς σπάνιες. Ο ηθοποιός Άρης Μπινιάρης-Παντελέων και η μουσικός Σμαρώ Γρηγοριάδου σε ένα ρεσιτάλ για σώμα, φωνή, έγχορδα και τύμπανα.

Το πνεύμα της παράστασης διαμορφώθηκε πάνω στις σχέσεις της τραγικής ποίησης με το δημοτικό τραγούδι. Μέρη του έργου ακούγονται στα νέα ελληνικά σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη ως γέφυρα επικοινωνίας για την κατανόηση του μύθου.

Όλοι αναγνώρισαν και εγκωμίασαν την ακαταμάχητη σκηνοθετική και ερμηνευτική ευφυΐα της παράστασης και των συντελεστών της.

... Οι θεατές στο τέλος παραληρούσαν μπροστά στους 2 performers που κράτησαν την αίθουσα με κομμένη την ανάσα για μία ολόκληρη ώρα.

... Ενέργεια, δύναμη και αυτοπειθαρχία απελευθερώθηκαν από το νέο ηθοποιό που ενσάρκωσε όλους τους ρόλους, περνώντας τον θεατή από τον Κρέοντα στην Αντιγόνη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

... Η ομάδα διατήρησε την πρωτότυπη αρχαία γλώσσα συνδέοντας συλλαβές και στίχους με ρυθμούς κανονικούς και πρωτότυπους που έκαναν να δονείται πνεύμα και σώμα. Ο θεατής βγαίνει από τον εαυτό του για να ενσωματώσει ολοκληρωτικά μια παγκόσμια πραγματικότητα όπου οι καρδιές χτυπούν με το τύμπανο.

REPORTAGES CREARC

19emes RENCONTRES DU JEUNE THEATRE EUROPEEN, Grenoble 2007
Δεν υπάρχουν σχόλια: